Auta lohia löytämään kutupaikka

Auta lohia löytämään kutupaikka
 

Lohien kutujoki on ollut padottuna 70 vuotta, eivätkä lohet ole päässeet nousemaan jokea pitkin kutupaikoilleen. Nyt ihmiset ovat poistaneet patoja ja rakentaneet kalateitä. Näin kaloille on avautunut kulkuväylä.

Auta lohia löytämään kutupaikka! Samalla autat myös raakkuja.

Lohien vanhassa kutupaikassa elää myös hyvin harvinaisia raakkuja eli jokihelmisimpukoita. Raakku voi elää yli 200-vuotiaaksi. Kuvan vanhat raakut eivät ole pystyneet lisääntymään 70 vuoteen. Raakku tarvitsee lisääntyäkseen lohen tai taimenen poikasia, joiden kiduksiin raakkujen toukat kiinnittyvät ensimmäisen talven ajaksi. Sen jälkeen toukat irrottautuvat ja kaivautuvat joen pohjan soraikkoon. Raakun toukat eivät vahingoita lohikalan poikasia. Osa raakuista on erikoistunut kiinnittymään lohenpoikasten, osa taimenenpoikasten kiduksiin. Lohiin erikoistuneet raakut eivät voi lisääntyä taimenenpoikasten avulla.

Lohen kutu

Lohien kutiessa naaraslohet (tyttökalat) ja koiraslohet (poikalohet) tapaavat ja tekevät poikasia.
Lohipari kudulla joessa – © Seppo Leinonen. www.seppo.net

Naaraslohi kaivaa pyrstöllään joen pohjaan sopivan kutukuopan ja laskee siihen mätimunia. Koiraslohi laskee samaan kuoppaan maitia. Naaras peittää sitten kuopan soralla. Kun mäti ja maiti yhdistyvät, mätimunissa alkaa kehittyä pieniä kalanpoikasen alkuja.

Raakun elinkierto

Tämän kuvan raakut käyttävät isäntäkalanaan taimenen poikasta. Lohenpoikanen on hieman erinäköinen.

Jokihelmisimpukan elinkierto ja taimen
 
 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: , , , , , , , ,

Kommentointi on suljettu.