Monimuotoinen lähiluonto ehkäisee allergioita

Monimuotoisuus vähentää allergioita
 

Lasten rymyäminen monimuotoisessa luonnossa, kuraojassa pyöriskely ja metsänreunojen koluaminen käsituntumalla saattavat vähentää riskiä saada allergioita, kertoo tuore suomalaistutkimus. Ilkka Hanski Helsingin yliopiston biotieteiden laitokselta ja Tari Haahtela HYKS:n iho- ja allergiasairaalasta ovat selvittäneet lasten luontokontaksiten ja allergioiden suhdetta. Tutkimus paljastaa, että tietyt maaperästä ja kasveista peräisin olevat bakteerit voivat iholla asustaessaan tehostaa immuunipuolustusta.

”Jos nuorten asuinympäristössä oli paljon metsää ja maatalousmaata, heidän ihollaan oli laajempi bakteerivalikoima kuin nuorilla, joiden kodin läheisyydessä on enemmän rakennettua ympäristöä ja vesistöjä. Myös nuorten allergeeniherkkyys oli maaseudulla alhaisempi, Ilkka Hanski toteaa.”

Helsingin yliopiston tiedote 8.5.2012: Anna rypeä vaan – monipuolinen luontokosketus voi estää allergioita

Linkki alkuperäiseen tutkimukseen: Environmental biodiversity, human microbiota, and allergy are interrelated

Piirros on tehty Luonnonsuojelija 3/2012 -lehteen.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: , , , , , ,

3 vastausta kohteessa Monimuotoinen lähiluonto ehkäisee allergioita

  1. Holle sanoo:

    Sellainen mielikuva että vuosikymmen tai pari sitten ei tällaista siedätystä siedetty ollenkaan.

  2. Kristiina sanoo:

    On tämä vieläkin tabu asia niille, jotka ovat siinä uskossa, että ”pihan rikas luonnonkasvilajisto” ja sen näpertäminen roundup-suihke toisessa kädessä on sama asia kuin luonto. Siellä luonnossa kun voi tippua kirvoja hiuksiin, hyttynen purra ja maata jäädä varpaankynsien alle ;). Kaupunkimetsissä liikkujia ohjeistetaan, että pitää pysyä merkityllä kevyenliikenteen reitillä, ettei metsän hirveä mörkö syö suihinsa ja metsä kuluu jos siellä kävelee – hyvin on mennyt oppi perille, valitettavasti.

  3. Seppo sanoo:

    Juu, niinpä taisi olla. Monimuotoisen luonnon siedätyshoitoa pitäisi myös kehittää, jotta ihmisten lähellä olisi tarjolla vaihtelevaa monilajista luontoa. Kaupunkien virkistysmetsiä hakataan ja siistitään ja ehkäistään lahopuun syntymistä. Uuden metsälain valmistelussa on noussut esiin vaatimus, että metsänomistajan tulisi viipymättä viedä kaatunut puu pois metsästä. Ei näin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *