Pian ympäristöministeriksi valintansa jälkeen Paula Lehtomäki (kesk.) sanoi, että Kioton sopimus vaatii hakkuiden lisäämistä Suomessa. Ympäristöministerille tiedoksi, että Kioton sopimuksessa sovittiin hiilidioksidipäästöjen rajoittamisesta. Metsien käyttöön liittyy biodiversiteettisopimus, jonka Suomikin on allekirjoittanut. Siinä sitoudutaan suojelemaan luonnon monimuotoisuutta, jota Suomessa on tehokkaimmin tuhonnut metsätalous. Miten hakkuiden lisääminen sitten edesauttaisi uhanalaista metsälajistoa, on yhtälö, jonka vain Lehtomäen logiikka voi kestävällä tavalla ratkaista
Lehtomäki kannattaa Vuotoksen rakentamista ja Iijoen keskiosan tuhoamista, hän ehti ennen äitiyslomalle jäämistään antaa luvan koskiensuojelulainvastaisen Kollajan allashankkeen ympäristövaikutusten arvioinnille. Luonto sai hiukan hengähdysaikaa, kun luomuviljelijä Kimmo Tiilikainen hoiti pestiä Lehtomäen äitiysloman ajan.
Lehtomäki palasi keväällä hoitamaan virkaansa ja hän jatkoi entiseen malliin. Pohjoisen vapaita jokia uhkaavat vesirakentamishankkeet saivat edellen tukea, ympäristöhallinnon alasajon käytännön koordinaattoriksi valittiin pätevät hakijat ohittaen Hannele Pokka (kesk.), jonka virka Lapin maaherrana oli menossa alta, kun hallitus lakkauttaa läänit 2009. Lehtomäki lupasi Lapin suurimman hotelliketjun omistajalle Pertti Yliniemelle, että lakia Pallaksen kansallispuistosta muutetaan niin, että tämä saa rakentaa luonnosuojelualueelle jättihotellin vanhan pienen hotellin paikalle.
Viime päivinä on käynyt ilmi, että Paula Lehtomäki sai kymmeniä tuhansia euroja vaalirahaa teollisuudelta ja liikemiehiltä ja jätti nämä lainvastaisesti ilmoittamatta.
Näillä vaaliavustuksilla ei tietenkään ole mitään yhteyttä ympäristöministerin poliittisiin linjauksiin.
Hieman outoa on, että Vihreät ministerit ovat olleet hiljaa kuin hiiret, kun keskusta- ja kokoomusministerit rymistelevät nurin ympäristöhallintoa ja -lainsäädäntöä.
Onneksi sentään Oulusta kajahtaa. Erkki Susi-Pulliainen antaa palaa Kalevan haastattelussa 15.5.2008 ”Lehtomäki on pantava ympärivuorokautiseen seurantaan. Hän on kiinnostunut enemmän ympäristön tuhoamisesta kuin suojelemisesta.” Kannattaa lukea koko artikkeli.
Terve Hyvää ystävän päivää Otit kantaa Vuotoksen Rakentamiseen et ole vastannut olit sitämieltä sitä ei voi rakentaa onko se Kepun kanta? kävikö mielessä mitä se merkitsee Lapille ja Pelkosenniemen kunnalle?
Hei Timo,
hyvää ystävänpäivää myös sinulle.
En ihan tarkkaan ymmärtänyt kysymystäsi. Mielestäni Vuotoksen tekoallasta ei pidä koskaan rakentaa, eikä se laillisin keinoin taida enää onnistuakaan.
Vuotoksen tekoallas on todettu moneen kertaan tarpeettomaksi, kannattamattomaksi ja luonnolle vahingolliseksi.
Vuonna 1982 Sisäministeriö perusteli kielteistä allaspäätöstä näin: ”Allashanketta voidaan pitää kansantaloudellisesti kannattamattomana, väestöpoliittisesti yhteiskunnan ja alueen yhteiskuntien rakenteen kehityksen kannalta epäedullisena, työllisyyspolitiikan kannalta edullisempien hankkeiden kanssa tilapäisesti kilpailevana, luonnon ja ympäristön arvoja tuhoavana, luontaiselinkeinoja ja alkutuotantoa vaikeuttavana hankkeena, jota ei tulisi toteuttaa.” Tuolloin Kauppa- ja teollisuusministerinä toiminut Esko Ollilla (kesk.) lupasi, että allasta ei koskaan rakenneta.
Kuntavaaleissa 2008 YLE:n vaalikoneeseen vastanneista Pelkosenniemeläisistä ehdokkaista lähes 82 prosenttia tyrmäsi Vuotoksen rakentamishankkeen.