Pelastetaan saimaannorppa!

Kesäloma, mies ja norppa
 

Saimaannorppia on vain noin 260 yksilöä, joista synnyttäviä naaraita on 60.  Puolet saimaannorpan poikasista kuolee, suurin osa tukehtumalla kalaverkkoon keväällä tai alkukesällä. Tätä pieni kanta ei kestä, vaan se tulee kuolemaan sukupuuttoon. Ongelmaan olisi helppo ja varma ratkaisu. Verkkokalastuskielto norppien lisääntymisaluiella 15.4. – 30.6. Näiden 77 päivän aikana saisi edelleen kalastaa muilla pyydyksillä kuten katiskoilla.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei halua verkkokieltoa, vaan tarjoaa tilalle kallista ja tehotonta vapaa-ehtoisuuteen ja summittaisiin korvauksiin perustuvaa näennäisratkaisua. Suomen Luonto -lehden mainio artikkeli paljastaa ketkä tarkkaan ottaen tyrmäsivät norpan pelastustoimet.

Mielenosoitus Saimaanorpan puolesta 4.4.2009.

Pelastetaan saimaannorppa -sivusto.

Facebook-ryhmä Eläköön Saimaannorppa

Juha Taskisen hieno lyhytelokuva kuutin lapsuudesta Linnansaaressa. Saimaannorppa synnyttää normaalisti lumikonokseen kaivettuun lumiluolaan, mutta vähäluminen talvi pakotti tämän emon synnyttämään poikasensa avoimelle jäälle, jossa kuutti joutui viiman ja pakkasen armoille:


Jääkuutti from Pelastetaan Norppa on Vimeo.

Ohjaus ja kuvaus luontokuvaaja © Juha Taskinen 2007.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: ,

7 vastausta kohteessa Pelastetaan saimaannorppa!

 1. Pisarat sanoo:

  Liikuttava, äidin vaistot herättävä video.

  Oma piirroksesi on monellakin tapaa vastakohta kesä talvinen viima sekä nälkäkuoleman partaalla värjöttelevät kuutit pulskat kellijät.

  • Seppo sanoo:

   Kesäinen kuva on muistutus siitä, että Saimaalla valtaosa ihmisasukkaista suhtautuu norppaan myönteisesti. Toisin näyttää olevan laita päättäjien parissa. Suomen hallitus on Sirkka-Liisa Anttilan ja Paula Lehtomäen päätöksillä hävittämässä saimaanorpan sukupuuttoon… Mutta vuoret liikkuvat ja hallitukset kaatuvat. Jääkuutin sitkeyttä kaikille norppien ystäville!

 2. Aila sanoo:

  Koko kiista on niin järjetön, että ei voi olla pohtimatta, onko Anttilan esikunnan tarkoitus nujertaa suomalaisen ympäristöliikkeen selkäranka tappamalla sen vaakunaeläin sukupuuttoon.

 3. Pekka Rekiö sanoo:

  Asia on hyvä, mutta olisiko vihdoinkin todella yritettävä pelastaa norppa? Nk. norppatutkijat ovat tutkinet lähes 30 vuotta norpan kohtaloa, mutta juuri mitään ei ole saatu aikaan. Paitsi mahdottoman paljon rahaa on poltettu. Norppien märä ei ole kasvanut myöskään niillä alueilla, joilla on ollut kalastusrajoitukset, joten pelkkä rajoitusalueiden lisääminen ei riitä. Kannan pelastamiseksi ei myöskään riitä kuttien jokakeväinen laskeminen, vaan näin norpan kalakaverin mielestä sekin on yksi norppia tuhoava toimenpide. Vai mitä olet mieltä, kun kuutti on vielä pesässä ja laskija tulee hyökkäysvaunun ja lentokoneen risteytyksellä, jota hydrokopteriksi kutsutaan ja tutkimuksen ja tieteen nimissä ajaa pesät lytyyn ja loputkin kinokset puhkoo seipäällä! Tätä on nyt (11.4.) jatkunut jo yli viikko parhailla norppa-alueilla. Olisiko samalla, kun tehdään laajempia kalastusrajoituksia vaihdettava tutkijat, jotta saataisiin uusia ajatuksia ja ideoita. Jos nyt jäädään vain odottamaan tuloksia ja laskemaan saavutuksia, niin mitäpä tehdä, jos kanta edellen pienenee?

 4. Seppo sanoo:

  Hei Pekka! Kalamiehenä olet ilmeisesti norpan suojelun kannalla. Saimaannorpan tilanne ei ole kehuttava, kanta on päässyt niin pieneksi ihmistoiminnan seurauksena. En oikein jaksa uskoa, että norppien tutkiminen olisi norpalle uhkatekijä. Käsittääkseni norppien pesät tarkastetaan sen jälkeen kun poikaset ovat sieltä lähteneet. Norppien määrän tarkka selvittäminen on aika tärkeää. Nytkin liikkuu hurjia väitteitä, että norppia olisi paljon enemmän kuin niitä on laskettu olevan. Rentoa kevättä ja kireitä siimoja Saimaalle!

 5. Pekka Rekiö sanoo:

  No niin Seppo jotain pitäis tehdä. Mutta mitä? Nyt luotetaan siihen, että norppa pelastuu, kun verkkokalastusta vähennetään. Totta kai norpalla on paremmat mahikset selvitä, mutta mitä on tehtävissä, jos kanta ei lähdekään nousuun? Jos tilanteessa ollaan kymmenen vuoden kuluttua, on homma housussa ja ehkä myöhäistä tehdä mitäään. Taskinen kehoittaa kolaaman lunta rannalle – asiassa on ideaa, mutta olisiko helpompaa tehdä turvapesiä. Entä kuinka vältetään pesäkuolemat? Jostain syystä pesään kuolee monin verroin se määrä kuutteja mitä verkkohin. Emme tyytyisi, jos lääkärit sanovat potilaan menehtyvän sairaalakuolemaan! Ratkaisuja on, kunhan on rohkeutta toteuttaa uusia ideoita – sitä tarkoitin miesten vaihdolla.
  Tai lisätään voimia – rahaa voitaisiin ottaa vaikkapa laskentaa vähentämällä. Kukaan ei ole ääneen sanonut, että laskentaan käytetään enemmän euroja kuin kalastuksen rajoitussopimuksiin!

 6. Nörrpä sanoo:

  Olen vuosia ihmetellyt miksi saimaannorpan olemisesta tiedotetaan niin ylimalkaisesti Saimaan norppana kun oikeasti jäljellä oleva elinkelpoinen populaatio on elänyt jo vuosikymmeniä Savonlinnan kaupungin alueella tai lähi ympäristössä, miksi julkisuuspainetta ei kohdisteta Savonlinnaan ja lähikuntiin? Tiedän että matkailuimago on tärkeää tälle köyhälle mutta luonnonkauniille alueelle mutta negatiivinen maine saimaannorpan suhteen toisi tämän alueen poliitikoille todella harmaita hiuksia! Tiedän myös että Savonlinnan kaupunki on erittäinen flegmaattinen norpan suhteen ymmärrettävistä tai ,ehkä vähemmän, syistä. Hävetkää Markku Lehtosaari, Pekka Nousiainen ja Sirkka-Liisa Anttila.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *